Cum sa ingrijesti corect blaturile de granit

Îngrijirea blaturilor tale de granit este foarte ușoară dacă le menții în stare bună, urmând câteva reguli importante benefice și evitând câteva obiceiuri care pot fi dăunătoare pentru aceste suprafețe. 

Granitul este o rocă magmatică masivă, ce are o textură granulată și este compusă din feldspat, cuarț și minerale amfibole. 

Reguli importante benefice: 

-Folosește soluții de curățare potrivite, o cârpă moale și un burete pentru a curăța suprafața blaturilor. 

Un produs de curățare special conceput pentru granit sau piatră naturală va menține mereu aspectul blaturilor ca în ziua în care au fost instalate, protejând în același timp produsul cu care au fost etanșate. În lipsa unui produs de curățare special, poți folosi o soluție compusă din săpun lichid de vase și apă caldă. 

-Curăţă imediat scurgerile. 

Alimentele și băuturile care conțin acizi ar putea păta și chiar pot deteriora blaturile de granit. Sucurile de fructe, vinul, băuturile carbogazoase, sosul de roșii și cafeaua trebuie șterse imediat, altfel își vor lăsa amprenta. Același lucru este valabil și pentru uleiul de gătit. 

– Pune suporturi speciale sub tigăi și oale fierbinți. 

Dacă tocmai ai luat mâncarea fierbinte de pe aragaz, nu o pune direct pe blatul de granit. Acest lucru este pentru a proteja suprafața de orice posibilă deteriorare cauzată de fisuri sau șoc termic, deși se întâmplă rar.  

-Folosește întotdeauna un tocător 

Pentru a preveni tocirea cuțitelor și pentru a evita zgârierea suprafeței de granit, cel mai bine este să folosești un tocător atunci când trebuie să tai alimente pe blatul de granit din bucătărie. Tăierea direct pe piatră va deteriora imediat marginile cuțitelor. 

-Pune suporturi sub sticle, cutii și pahare. 

Granitul sigilat, este impermeabil la pete. Nici măcar nu se va grava. Folosirea suporturilor este doar o măsură de precauție pentru a vă proteja blaturile de granit. 

 Obiceiuri dăunătoare care trebuie evitate: 

– Nu curăţa blaturile de granit cu detergenţi pe bază de portocale, oţet, lămâie sau amoniac. 

Dacă producătorul blatului de granit nu recomandă soluția de curățare, nu ar trebui să o folosești.  

-Nu folosi produse de curățare obișnuite. 

Produsele de curățare de uz casnic, cum ar fi detergenții pentru sticlă și înălbitorul, au alcalii și acizi care deteriorează etanșantul blaturilor de granit, gravează suprafața și o fac susceptibilă la pătare. 

-Nu te așeza pe blaturile de granit. 

Granitul, ca marmura și cuarțul, nu este flexibil. De asemenea, acest tip de blat din piatră nu are suport din placaj, așa că aplicarea unei presiuni mari asupra acestuia poate provoca crăpături. 

Blaturile tale din granit au fost menite să fie o investiție atunci când le-ai instalat. Ar trebui să fie întotdeauna întreținute în cel mai bun mod posibil, astfel încât să poată rezista generațiilor viitoare. 

Peste 600 de modele de granit te așteaptă pe www.stona.ro sau în showroom-ul nostru din București, șoseaua Pipera, nr.48 și în depozitele din județele Prahova și Alba.