Importanta granitului in constructii

Inca din vremea marilor piramide, granitul alaturi de bazalt au fost principalele roci care au stat la baza realizarii  celor mai mari constructii din acea perioada.

Desi blocurile din granit necesitau zeci de zile si sute de oameni pentru extragere, transport si slefuire, granitul era considerata cea mai dura roca care urma sa tina in picioare timp de mii de ani numeroase piramide.

Rezistenta acestei roci putea sustine blocuri de piatra care cantareau sute si chiar mii de kilograme.

Ulterior  granitul a fost folosit pentru pavarea stazilor. Se foloseau astfel cuburi de granit pe strazile care apartineau celor mai importante orase industriale precum Londra, Paris sau Roma. Calitatea si duritatea granitului il facea materialul perfect pentru pavarea strazilor, realizarea trotuarelor sau a podurilor.

granitulCostul redus de exploatare a altor roci a facut  ca pavajele de granit sa fie inlocuite cu alte roci mai putin dure dar care costau mai putin. Astfel granitul nu va mai fi folosit pentru baza de structura a podurilor, ci va fi folosit numai pentru partile decorative.

Printre cele mai importante si apreciate monumente realizate la scara mare din granit se regaseste Muntele Rushmore din Statele Unite ale Americii, monument realizat ca tribut pentru cei mai importanti presedinti ai Americii (George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt and Abraham Lincoln).

In prezent regasim granitul in crearea de monumente, pardoseli, pavaje, pavele, trepte, borduri si blaturi din granit pentru baie si bucatarie.